Cash for car verdwijnt, hoe stap je over op het mobiliteitsbudget?

Mobility Budget Mobility Fundamentals 2 min , November 6, 2020

Het cash for car-systeem waarmee werknemers hun bedrijfswagen kunnen ruilen voor loon, wordt afgeschaft. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. Binnenkort, op 31 december 2020, valt het doek definitief. Wat betekent dat voor jou en je werknemers? Is het mobiliteitsbudget dan een optie? En hoe start je ermee?

Eerlijk is eerlijk: cash for car is nooit echt een succes geweest. Heel weinig werknemers hebben hun auto effectief ingeruild voor cash. Maar zij die er toch gebruik van maakten, moeten nu op zoek naar een alternatief: een bedrijfswagen, een bruto cash vergoeding (waarop sociale en fiscale bijdragen worden betaald), of overstappen naar het mobiliteitsbudget.

het mobiliteitsbudget vervangt cash for car
Flexibiliteit en keuzevrijheid, dat staat centraal bij het mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget: meer mogelijkheden, meer flexibiliteit

De slaagkansen van het mobiliteitsbudget lijken alvast groter. Het cash for car systeem bant de auto volledig, terwijl die binnen het mobiliteitsbudget wel mogelijk is. Misschien heb je werknemers die een auto nodig hebben? Via het mobiliteitsbudget kan dit, op voorwaarde dat de CO2 uitstoot beperkt blijft. Zo opent het mobiliteitsbudget zich ook voor werknemers die nog steeds een auto willen!

Maar daar stopt het niet. Het mobiliteitsbudget promoot keuzevrijheid, zowel voor jou als werkgever als je werknemers.

En bestaat uit 3 pijlers:

  • Pijler 1: een milieuvriendelijke wagen
  • Pijler 2: duurzame vervoersmiddelen & huisvestingskosten
  • Pijler 3: een restsaldo dat de werknemer op het einde van het jaar op zijn rekening krijgt

Hoe ga je er mee van start?

Het mobiliteitsbudget aanbieden aan je werknemers is gemakkelijker dan je denkt. Met ons stappenplan ben je er zo mee aan de slag!

1. Stel een Mobility Policy op

Bepaal op welke manier je duurzame mobiliteit wil aanbieden aan werknemers in een Mobility Policy. Je kan er ook concrete voorwaarden aan koppelen: bv. werknemers kunnen pas instappen wanneer hun huidig leascontract afloopt, of je kan de huisvestingskosten beperken tot een bepaald bedrag.

2. Zorg voor een schriftelijke aanvraag

Je werknemer wil overstappen naar het mobiliteitsbudget? Top! De wet op het mobiliteitsbudget legt wel op dat je werknemer deze vraag schriftelijk moet stellen, bijvoorbeeld via email.

3. Bepaal het budget

Het mobiliteitsbudget is gebaseerd op de Total Cost of Ownership of TCO. Dit is de totale jaarlijkse kost van de wagen waar de werknemer recht op heeft. Deze TCO bepaalt het mobiliteitsbudget. Weet je niet hoe je de TCO moet berekenen? Vraag advies aan je sociaal secretariaat, zij kunnen je zeker helpen.

4. Zorg voor een bijlage aan je arbeidscontract

Zorg er ook voor dat de administratieve kant in orde is door een contract addendum te voorzien. Met dit document stemt je werknemer in zijn bedrijfswagen in te ruilen voor duurzame vervoersmiddelen, bepaal je de omvang van het budget en de voorwaarden.

Hulp nodig bij het opstellen van je mobility policy of de bijlage aan het arbeidscontract? Je sociaal secretariaat kan helpen, of contacteer Payflip , MMBB of Next Mobility.voor advies.

5. Beheer het budget

Zodra je werknemer van start gaat met het mobiliteitsbudget, moet hij op elk ogenblik zijn saldo kunnen raadplegen. Vermijd een administratieve rompslomp en gebruik een HR-platform zoals Mbrella om het budget te beheren. Wij zorgen er ook voor een link met je sociaal secretariaat voor de correcte verwerking van het loon.

Nog vragen? Wij helpen je graag op weg. Reserveer een plekje in onze agenda en wij zorgen voor de rest!

mobiliteit mobiliteitsbudget