written by
Elien Verheye

Wat is het verschil tussen de elektrische bedrijfswagen binnen of buiten het mobiliteitsbudget?

mobiliteitsbudget elektrische auto's 2 min , November 30, 2023

We vallen meteen met de deur in huis, want er is geen verschil tussen een elektrische bedrijfswagen buiten en binnen het mobiliteitsbudget. Fiscaal zijn ze allebei even voordelig. Toch is er belangrijke achtergrondinformatie die je maar beter meeneemt wanneer je voor de keuze komt te staan. Want als er geen verschil is, dan kies je maar beter direct voor de flexibiliteit van het mobiliteitsbudget.

Wat betreft de loonbrief maakt het dus weinig uit of je al dan wel of niet voor de bedrijfswagen binnen of buiten het mobiliteitsbudget kiest. Al is het goed om weten dat je als werkgever niet verplicht bent om de eerste pijler van het mobiliteitsbudget aan te bieden. En net die pijler bevat de elektrische bedrijfswagen.

Manieren om een pijler 1-wagen te kiezen

Onderstaande zijn twee voorbeelden om je wagen te kiezen:

  • Je mag elke milieuvriendelijke auto kiezen die binnen je TCO* valt, en goedgekeurd wordt door de werkgever. Soms worden deze wagens tot puur elektrische beperkt. De maximale uitstoot voor zo’n wagen bedraagt op dit moment 95 gram per kilometer.
  • Of je mag elke milieuvriendelijke auto kiezen die binnen je TCO valt en die wordt aangeboden door de garage(s) en/of automerken waarmee het bedrijf samenwerkt. De werkgever is daarin vrij om de milieuvriendelijke auto te beperken tot een puur elektrische bedrijfswagen.

De bepalende factor: functiecategorie

De manier waarop je je wagen kiest, blijft dezelfde. Je mag elke milieuvriendelijke auto kiezen die toegewezen is in een functiecategorie lager dan die waartoe je zelf behoort.

Het is aan de werkgever om te bepalen welke voertuigen toegelaten zijn in pijler 1 waaruit de werknemer kan kiezen. Hoe dan ook gaat het om een elektrische bedrijfswagen of een milieuvriendelijke wagen met een uitstoot lager dan 95 gram per kilometer. Vaak gaat het over voertuigen die dan alle functiecategorieën kunnen nemen. Iemand met een hogere functiecategorie zal dan veel budget over hebben voor pijler 2 of 3. Iemand met een lagere functiecategorie minder.

Dat is puur het geval voor de administratieve eenvoud. Er worden namelijk slechts enkele wagens aangeboden in pijler 1 (vaak is dit dan ook buiten het LMB).

Flexibele mobiliteit

En net dat is de reden dat het mobiliteitsbudget zo handig is. Een flexibele manier om alle vormen van mobiliteit te beheren. Je werknemers kunnen nu nog voor een elektrische bedrijfswagen kiezen, later voor de andere pijlers of omgekeerd. En dat alles wordt eenvoudigweg beheert via Mbrella.

** De TCO van je wagen is de afkorting voor Total Cost of Ownership. Het slaat op het totaalbedrag aan kosten die bij het aanschaffen en bezitten van de wagen komen kijken. En dat tijdens de hele gebruikscyclus. Naast de aankoopprijs reken je dus ook alle bijkomende kosten mee.

mobiliteitsbudget elektrishe bedrijfswagen