written by
Jeroen Beuls

Hoeveel kost een laadstation voor een bedrijf?

bedrijfswagen 2 min , March 23, 2023

Om de elektrificatie van het wagenpark in België te versnellen, worden duurzame investeringen optimaal ondersteund. Daaronder valt ook de aankoop van een elektrisch laadstation. Alleen zijn de fiscale voordelen en het financieel plaatje niet altijd helemaal duidelijk. Tijd om dat uit te klaren.

Laadstations zijn fiscaal interessant
Het plaatsen van publieke laadstations worden fiscaal ondersteund.

Een laadstation plaatsen is fiscaal voordelig

Op de werkplek 🏢

Bedrijven profiteren nog tot en met 31 augustus 2024 een verhoogde aftrekbaarheid van 150 procent wanneer ze een publiek laadpunt installeren. Dit betekent dat je als werkgever de helft meer dan de effectief gerelateerde kosten* van het belastbaar inkomen kan aftrekken. Een publiek laadstation is een laadstation dat minstens tijdens de werkuren of de sluitingsuren beschikbaar is voor derden.

Naast de voorwaarde dat het om een publiek laadpunt gaat, zijn er nog enkele voorwaarden waaraan voldaan moet zijn:

  • Het gaat om een nieuw laadstation;
  • Het laadpunt wordt over vijf jaar afgeschreven;
  • Het laadstation wordt niet gecombineerd met een investeringsaftrek;
  • Het moet een intelligent laadstation zijn. Dat is digitaal gekoppeld met een beheerssysteem om onder andere de laadtijd en het laadvermogen van het laadstation te sturen.

Om de verhoogde aftrekbaarheid gedurende de afschrijvingsperiode toe te passen, moet het laadpunt één jaar publiek toegankelijk blijven. Indien dit bijvoorbeeld één jaar niet het geval was, kan de verhoogde aftrekbaarheid voor dat jaar wel later herwonnen worden.

*Aankoop-, installatie-, vervoer- en studiekosten van het laadstation en mogelijke elektriciteitswerken.

Bij een werknemer thuis 🏡

Het fiscale voordeel van het laadpunt komt in het geval van de werknemer overeen met dat van de bedrijfswagen. Voor een elektrische bedrijfswagen komt dat op 100 procent. De verbruikte elektriciteit is voor 75 procent aftrekbaar.

De werknemer die over een bedrijfswagen beschikt, moet geen extra voordeel alle aard of andere belasting en RSZ betalen op het verkregen laadstation. De verbruikte elektriciteit kan onbelast terugbetaalt worden indien het een intelligent laadstation is. Dat wil zeggen dat het verbruik van de bedrijfswagen wordt gecommuniceerd naar de werkgever of de elektriciteitsleverancier. Een laadpunt dat werkt met het ‘split billing’ principe is daarom zeker interessant.

De car policy moet daarnaast ook beschrijven dat de geladen elektriciteit thuis terugbetaald wordt.

Heb je als werknemer geen plaats voor een privé laadpunt, en is er binnen 250 meter van je woning geen publiek laadpunt ter beschikking, dan kan je in Vlaanderen en Brussel een aanvraag doen om een publiek laadpunt dichterbij huis te laten plaatsen. In Wallonië is dit nog niet van toepassing.

Het financiële plaatje

Naast de aankoopkosten bepalen de installatiekosten en de keuring samen de kostprijs van het laadstation. Hieronder geven we enkele richtprijzen weer waarmee je rekening moet houden bij de aankoop en plaatsing van een laadpunt.

  • De aankoop van een intelligent laadstation bedraagt ongeveer € 1.500. Indien de voorkeur naar een snellader gaat, reken dan op een aankoopkost van minstens €10.000.
  • De installatiekosten van een laadpunt variëren. Hoe dichter het laadpunt bij de zekeringskast staat, des te goedkoper de installatie is. Indien je de elektriciteit dient te verzwaren, kan de installatiekost oplopen tot € 2.000. Reken op een gemiddelde installatiekost van €700.
  • Het is verplicht om elk laadstation te laten keuren door een erkende controleur. Deze keuring kost ongeveer €150.

Dat brengt de richtprijs voor een intelligent laadstation op €2.350 (excl. btw). Een bedrijf dat een laadstation plaatst op de werkplek kan door de verhoogde aftrekbaarheid in dit voorbeeld € 293,75 van zijn vennootschapsbelasting aftrekken. Met andere woorden: je verdient over vijf jaar € 293,75 terug van je aankoop!

Meer over de elektrische bedrijfswagen? Lees alles over de fiscale voordelen in dit artikel.

elektrishe bedrijfswagen