written by
Elien Verheye

Is een wagen opladen écht goedkoper dan tanken?

elektrische auto's 4 min , October 12, 2023

Bij Mbrella krijgen we al vaker eens de vraag of elektrisch rijden nu goedkoper is dan rijden met een brandstofwagen. De elektrische wagenmarkt boomt als nooit tevoren en het regent nieuwe modellen met groter rijbereik. Binnen Europa zijn naar schatting 10% van alle wagens op dit moment elektrisch aangedreven. Maar, naast vragen over de reikwijdte, rijzen er ook veel vragen over de kostprijs die komt kijken bij het opladen van een elektrische auto.

Een belangrijke barrière voor de aankoop van een elektrische auto is vandaag de aankoopprijs. Hoewel die prijs in een dalende trend zit. Elektrische wagens worden dus goedkoper en dat zorgt ervoor dat de operationele kosten die erbij komen kijken een belangrijke rol spelen in de overweging.

Een groot voordeel van elektrische auto’s is dat de operationele kosten relatief laag zijn. Laadkosten, belastingen en onderhoudskosten zijn opvallend goedkoper dan bij gewone brandstofwagens. Elektrische auto’s hebben bovendien minder onderhoud nodig en hebben de wind mee dankzij een sterk belastingvoordeel.

Maar, is elektrisch laden ook goedkoper dan tanken?

Tanken of opladen?

Hoewel elektrische auto's nog steeds duurder zijn in aankoop, zijn ze over het algemeen goedkoper in gebruik. Zeker op lange termijn. Maar hoe komt dat dan precies? Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je je elektrische wagen oplaadt.

Belangrijk om te vergelijken zijn de elektriciteits- en brandstofprijzen. Algemeen genomen heeft elektriciteit een veel stabielere prijs en kan je de jaarlijkse kost beter inschatten. De prijs van ruwe olie is daarentegen sterk onderhevig aan politieke schommelingen. Bovendien is elektriciteit per kilometer over het algemeen goedkoper dan diesel of benzine.

Last but not least: veel hangt natuurlijk af van je rechtervoet. Rustig en defensief rijden heeft een positieve invloed op je rijbereik. Snel rijden en hard optrekken kan je dus beter vermijden.

Hoeveel kost een wagen opladen?

De kosten van elektriciteit zijn dus een stuk voorspelbaarder en over het algemeen ook net iets lager. En er is meer: besparen met een elektrische wagen doe je vooral door slim op te laden.

Elektrische auto thuis opladen

Thuis een laadpaal installeren, kost al snel tussen de 1.500 en 3.000 euro afhankelijk van het merk en de installateur. En toch loont het.

Doorgaans is thuis opladen namelijk goedkoper dan tanken bij een benzinestation, vooral als je gebruikmaakt van lagere elektriciteitstarieven tijdens daluren. Thuis betaal je gewoon de elektriciteitsprijs die je gewend bent.

Met een eigen laadpaal hoef je niet afhankelijk te zijn van openbare laadstations. Je kunt je elektrische auto thuis opladen en dat is best handig. Want, zo heb je altijd toegang tot een oplaadmogelijkheid, ongeacht het tijdstip van de dag of de drukte bij openbare laadstations. Helemaal stressloos, en je bespaart er tijd mee.

Opladen aan een publieke laadpaal

Opladen bij een publiek laadpunt is bijna altijd duurder dan thuis. Vaak heb je een laadpas nodig en in de meeste gevallen betaal je voor het gebruik van de laadpaal ook een transactiekost per kWh.

Daarnaast zijn er tussen publieke laadpalen grote prijsverschillen. Afhankelijk van de regio, de plaats waar de laadpaal staat en de datum van de plaatsing, verschilt de prijs.

Gemiddeld betaal je aan een publieke laadpaal tussen de 0,28 en 0,82 euro per kWh. Snelladen op een autosnelweg is een stuk duurder met 0,70 tot 1,05 euro per kWh. Met deze prijzen kan opladen je duurder uitkomen dan tanken.

Tot slot zijn er in België ook een aantal gratis laadpunten. Ja, je leest het goed: volledig gratis. Deze vind je vooral terug op parkings van winkelcentra, hotels en restaurants.

Goedkoop opladen

De goedkoopste manier om op te laden is door optimaal gebruik te maken van goedkopere nachttarieven en zonne-energie. Je bespaart er flink wat geld mee bij het opladen van je elektrische auto.

Een onderhoudsvriendelijke wagen

Ten slotte heeft een elektrische wagen minder onderhoudskosten dan de klassieke brandstofwagen. Een elektrische wagen heeft een pak minder bewegende onderdelen, minder olie en filters die vervangen moeten worden.

Zo betaalt het bezit van een elektrisch voertuig zich na een paar jaar terug. Uiteraard is hoeveel je effectief bespaart afhankelijk van je rijgedrag en het aantal kilometers dat je gemiddeld aflegt. Uiteindelijk kom je per gereden kilometer een stuk goedkoper uit.

Belastingsvoordeel van elektrische wagens

Wie investeert in een elektrische auto krijgt van de overheid ook een duwtje in de rug. Een aantal lokale overheden, steden en gemeenten bieden subsidies als je als particulier een elektrische wagen koopt of leaset.

Daarnaast geniet je van een verminderde belasting op inverkeerstelling (BIV) én een verminderde verkeersbelasting. Is je auto 100% elektrisch, dan word je in het Vlaams Gewest volledig vrijgesteld van beide belastingen. Voor wie in het Waals of Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont, wordt de belasting beperkt tot het minimum.

Bovendien kwam de Vlaamse overheid in haar Septemberverklaring met nog meer goed nieuws. Vanaf januari 2024 hebben particulieren in Vlaanderen recht op een premie bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische wagen met een maximumprijs van 40.000 euro inclusief btw. In 2024 reken je op een premie van 5.000 euro voor een nieuwe auto en 3.000 euro voor een tweedehands auto.

Heb je tot slot een vennootschap of ben je zelfstandige? Tot eind 2026 is de aankoop van een elektrische wagen 100% fiscaal aftrekbaar.

Is elektrisch rijden goedkoper dan tanken? Mbrella antwoordt met een volmondige ja.

elektrishe bedrijfswagen