Start-up Mbrella haalt €6 miljoen op bij D'Ieteren en neemt Mob Box over

Mbrella Nieuws Pers 4 min , September 27, 2023

Mbrella is een platform dat vandaag al 350 bedrijven helpt om de mobiliteit van hun werknemers te beheren, heeft een kapitaalronde van 6 miljoen euro aangekondigd. Dat doet het in samenwerking met Lab Box, de start-up studio van D'Ieteren. Het kapitaal stelt Mbrella in staat een oplossing te ontwikkelen om de elektrificatie van bedrijfsvoertuigen te beheren. Daarbovenop komt de overname van Mob Box, waarmee ook mobiliteitsconsulting wordt toegevoegd aan de dienstverlening. Zo staan ze bedrijven bij met de groeiende behoefte om te voldoen aan financiële en CO2-rapportering met betrekking tot mobiliteitsplannen. Deze twee aankondigingen markeren een cruciale fase in de groei van Mbrella.

In het kort

  • Sinds de overname van Mob Box werken er in totaal 29 mensen bij Mbrella,
  • 350 werkgevers (waaronder ING, IMEC en BDO) gebruiken het platform om hun ecologische voetafdruk te verkleinen én een aantrekkelijkere werkgever te worden. Dat ten voordele van hun 20.000 werknemers. Mbrella heeft net zijn 5.000ste mobiliteitsbudget geïmplementeerd.
  • Dankzij deze financieringsronde positioneert Mbrella zich als een belangrijke speler binnen de nieuwe én flexibele mobiliteit voor bedrijven. Ze breiden uit in nieuwe domeinen: adviesdiensten (met de overname van Mob Box), hulp bij de overgang naar de elektrische vloot en financiële- en koolstofrapportering, een belangrijke uitdaging met het oog op de inwerkingtreding van de Europese CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) in 2024.
Mbrella founding team
Mbrella’s Founders v.l.n.r.: Audrey Stampaert, Amaury Gerard, Quinten Vandermeulen & David Nguyen

Mbrella, opgericht in 2021, biedt innovatieve oplossingen aan bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, mobiliteitskosten te optimaliseren en de overgang naar meer duurzame verplaatsingen te ondersteunen. Dit op een moment waarin het beheer van mobiliteit steeds complexer wordt voor hr-managers. Mbrella helpt bedrijven o.a. bij het beheren van het mobiliteitsbudget. Daarmee kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een gelijkwaardig budget. Dankzij partnerships met bijna alle sociale secretariaten werden al 5.000 mobiliteitsbudgetten geïmplementeerd via het platform. In de huidige war for talent is een flexibel mobiliteitsaanbod een troef om werknemers aan te trekken en te behouden.

Investering om aan de nieuwe uitdagingen binnen de bedrijfsmobiliteit te voldoen

Mbrella versterkt zijn positie op de Belgische markt dankzij de kapitaalronde. Het blijft werken aan een oplossing om de nieuwe uitdagingen van bedrijven en hun mobiliteit aan te gaan. Het bedrijf geeft advies in het licht van de toenemende complexiteit, hulp bij de overgang naar elektrische wagenparken en ondersteuning bij financiële- en CO2-rapportering.

Elektrificatie van het wagenpark en de impact voor hr

De huidige fiscale veranderingen voor bedrijfswagens (tegen 2026 zal de aftrekbaarheid enkel nog gelden voor nulemissievoertuigen en zal de CO2-bijdrage een grotere invloed hebben) confronteren bedrijven met de nieuwe realiteit. Daaronder valt het beheer van het opladen van elektrische voertuigen door werknemers. Dat systeem is namelijk complexer dan de tankkaart. Mbrella speelt een sleutelrol in deze overgang door sterker inzicht te krijgen in de energiemix van werknemers (laden thuis of op het werk, aan openbare laadpalen, superchargers, enz.) en de variabele kosten die daaraan verbonden zijn.

Upstream ondersteuning en rapporteringstools, dankzij de overname van Mob Box

Daarnaast heeft Mbrella Mob Box overgenomen, een duurzaam mobiliteitsadviesbureau dat werd opgericht binnen Lab Box. Op die manier wordt het dienstenaanbod uitgebreid. Mob Box heeft tientallen klanten in België en Frankrijk bijgestaan met o.a. het multimodale potentieel van werknemers, koolstofaudits en TCO-analyses (Total Cost of Ownership) van bedrijfswagens. Goed om weten is dat door fiscale veranderingen de TCO van wagenparken met verbrandingsmotoren met 30 tot 50% stijgt.

Meet je milieu-impact

Ook rapportage is een uitdaging voor bedrijven. Voornamelijk op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en kostenbeheersing. In 2024 wordt de Europese CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) van kracht, die nieuwe normen voor duurzaamheidsrapportage oplegt. In deze context wordt rapportage over mobiliteit cruciaal, aangezien woon-werkverkeer tot 90% van de uitstoot van een bedrijf uitmaakt. Mbrella biedt oplossingen om bedrijven te helpen hun milieu-impact te meten en te beheren en tegelijkertijd de effectieve controle te behouden over mobiliteitsgerelateerde uitgaven.

Mbrella en Mob Box team
Het voltallige team

Amaury Gérard, CEO van Mbrella, is opgetogen: "We zijn erg blij met deze succesvolle fondsenwerving en onze versterkte samenwerking met D'Ieteren. Deze stap betekent een belangrijke vooruitgang in onze missie om bedrijven te helpen hun mobiliteit anders in te zetten voor een duurzamere toekomst. We kijken er ook naar uit om de diensten van Mob Box te integreren en gebruik te maken van hun expertise om onze klanten beter van dienst te zijn.

Michaël Grandfils, managing director van Lab Box voegt toe: "Als start-up studio die zich toelegt op innovatie in mobiliteit, is Lab Box trots om deze belangrijke fase in de groei van Mbrella te ondersteunen. Het toenemende succes van het mobiliteitsbudget en de nieuwe behoeften die voortvloeien uit de elektrificatie van wagenparken maakt van Mbrella een belangrijke speler.”

Over Mbrella:

Mbrella is een mobiliteitsplatform dat bedrijven helpt een flexibel, duurzaam en kostenefficiënt mobiliteitsbeleid voor hun werknemers te implementeren. Het biedt oplossingen voor het beheer van mobiliteitsvoordelen (zoals het mobiliteitsbudget), rapportage en toezicht op het elektrische wagenpark in één tool. 350 bedrijven maken momenteel gebruik van het platform, waarvan 20.000 werknemers gebruikmaken.