written by
Elien Verheye

5 redenen om met de fiets naar het werk te gaan

mobiliteitsbudget 2 min , March 22, 2023

Een kwart van de Vlamingen fietst vandaag naar het werk en bij Mbrella staan we op de eerste rij om dat cijfer nog een flinke duw in de rug te geven. Duurzame mobiliteit is de toekomst, en er zijn nog een pak meer redenen om de auto in de garage te laten staan en op de fiets te springen.

1. Goed voor je mentale gezondheid

79% van de Vlamingen ervaart regelmatig stress op het werk en niet minder dan 29% van de werknemers loopt risico op een burn-out. Cijfers waar we niet zomaar omheen kunnen. Fietsen heeft al meer dan eens aangetoond dat het positieve fysiologische effecten heeft op stress en depressie. Je lichaam maakt namelijk endorfine aan en dat maakt de fiets een ideale uitlaatklep na een drukke dag op het werk. Daarnaast kan je met de fiets bijna overal parkeren. Vaarwel parkeerstress dus, zeker als je in de stad werkt.

2. Mobiliteit en gezondheid gaan hand in hand

Het zal je niet verbazen dat fietsen je conditie een flinke boost geeft. Heb je geen tijd om te sporten, dan is met de fiets naar het werk rijden de ideale oplossing. Het is een vorm van lichaamsbeweging die je eenvoudig kan integreren in je dagelijkse planning. Bovendien verbrand je tot wel 750 calorieën per uur, afhankelijk van je gewicht, je snelheid en het type fiets waarmee je naar het werk racet.

3. Bye, bye files

We’ve all been there: je zit net in de auto en het lijkt alsof iedereen op hetzelfde moment naar het werk vertrokken is. Vreselijk. Frustrerend. Met de fiets verspil je geen tijd meer en rijd je met een grote glimlach naar het werk. Vooral op kleine afstanden ben je als fietser vaak sneller waar je moet zijn. Fietsverkeer is ook voorspelbaarder en dat laat je toe om beter in te schatten wanneer je ten laatste moet vertrekken.

4. Duurzaam transport

Wil je jouw steentje bijdragen aan een duurzame wereld? Dan zit je goed op de fiets. Met de fiets is je CO2-uitstoot tien keer lager dan als je met de auto naar het werk gaat! Zo draag je bij aan een schonere en gezondere lucht. Daarnaast adem je als fietser minder schadelijke uitlaatgassen in, want je staat minder stil in de file.

5. Fietsen is goedkoper

Last, but not least fietsen is goedkoper. Kies je voor de auto, dan lopen de kosten al snel op. Je moet je verzekering betalen, op onderhoud gaan met je auto en tijdens het tanken durf je bijna niet te kijken naar de steeds stijgende brandstofprijzen. Tot slot krijg je bij heel wat bedrijven een hogere vergoeding van je werkgever als je met de fiets komt, die vergoeding maakt deel uit van het mobiliteitsbudget en bedraagt maximaal 27 cent per kilometer en is vanaf 1 mei verplicht. Win-win!

Kortom, de fiets is goed voor je gezondheid, het milieu én je portemonnee.

Benieuwd naar het mobiliteitsbudget en hoe Mbrella daarin een rol speelt?

Talk to us. 👇🏼

mobiliteit