written by
Elien Verheye

Krijgt je werknemer een laadpaal?

elektrische auto's laadpaal 2 min , November 16, 2023

Bedrijfswagens moeten tegen 2026 verplicht elektrisch zijn. De toekomst van de Belgische bedrijfsmobiliteit ziet er dus groen uit, zeker als je weet dat er zo’n 600.000 bedrijfswagens rondrijden in ons land. Al komt er bij een elektrische wagen wel een andere infrastructuur kijken, want zonder laadpaal bij jou thuis of op het werk kom je niet ver. Rest ons de vraag: krijg je al dan wel of niet een laadpaal van je werkgever?

Moet je als werkgever een laadpaal installeren?

Een werkgever is niet verplicht om bij de werknemer thuis een laadpaal te installeren. Doet hij dat wel, dan zijn de kosten volledig ten laste van de werkgever. Een laadpaal bij je thuis is een extra luxe wanneer je ook naast je werk vaak gebruik maakt van de wagen.

Krijgt de werknemer thuis geen laadpaal, dan is het in veel gevallen ook zo dat er op de parking van de werkplek laadpalen voorzien zijn waarvoor je dan een laadpas krijgt. Je bent ook vrij om thuis een eigen laadpaal te installeren.

Wie betaalt de laadpaal?

Als je werkgever de laadpaal bij jou installeert, betaal je daar alvast niets voor als werknemer. De werkgever neemt de kost die - afhankelijk van de laadpaal - kan oplopen tot €3.500 voor zich.

Of je als werkgever een onkostenvergoeding moet betalen wanneer je werknemer zelf in een laadpaal investeert is nog onduidelijk. Je kan er vrijblijvend een onkostenvergoeding voor toekennen, maar dat doe je best via een ruling om er zeker van te zijn dat alles correct verloopt.

Wat met de elektriciteitskosten?

Je auto laden doe je met elektriciteit, en dat kost geld. Het principe van de tankkaart kan je bij een elektrische wagen niet toepassen omdat je laadpaal via je eigen elektriciteitsnet werkt. Je betaalt het laadverbruik in eerste instantie dus zelf. Bovendien is de werkgever niet verplicht om die kosten (terug) te betalen. Doet die dat wel, dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Ofwel registreert de leverancier van de laadpaal hoeveel energie je verbruikt, en stort die jou dat bedrag terug. Vervolgens factureert de leverancier de som aan jouw werkgever. Je laadpaal moet dan wel uitgerust zijn met een aparte teller. Dit systeem noemen we split billing.

Een andere manier is om als werknemer een kostennota voor het thuisladen bij je werkgever in te dienen. Dat mag dan eenvoudig lijken, alleen is die piste niet altijd even haalbaar aangezien laadpalen meestal niet bijhouden hoeveel je energieverbruik kost.

In dat geval is een forfaitaire onkostennota een mogelijkheid. Zo krijg je gegarandeerd een bedrag terugbetaald, al staat dit niet noodzakelijk gelijk aan de werkelijke kostprijs.

Puntje bij paaltje, dit systeem is niet eenvoudig. En daarom hebben we in een andere blog samengevat hoe de werkgever de elektriciteitskosten betaalt.

Nieuwe job, nieuwe laadpaal?

Wanneer je verandert van job of ontslagen wordt, moet je je car policy raadplegen om te kijken wat er met de laadpaal gebeurt. Je kan de laadpaal overnemen door een bedrag overeen te komen met je werkgever. Dat bedrag zal afhangen van hoe lang je laadpaal er al staat. In het andere geval komt je werkgever de laadpaal weghalen.

Voordeel van alle aard

Heldere fiscale regels voor de terugbetaling door de werkgever van de elektriciteitskosten verbonden aan je laadpaal zijn er nog niet. Al worden de kosten wel belast op voordeel van alle aard als je je bedrijfswagen ook privé gebruikt.

Meer vragen over elektrisch rijden? Is het je nog niet volledig duidelijk hoe je elektrisch rijden in je bedrijf kan integreren? En wat heeft het mobiliteitsbudget ermee te maken? Contacteer ons.

laadpaal elektrishe bedrijfswagen