written by
Elien Verheye

Wat is de vergoeding die je van je werkgever krijgt voor het thuisladen van je elektrische auto?

elektrische auto's laadpaal 2 min , November 16, 2023

Huisje, tuintje, paaltje

Elektrische bedrijfswagens zijn niet langer hip maar standaard en worden via een fiscaal voordeel gepromoot. Een goede zaak voor het klimaat uiteraard. De vraag werpt zich echter wel op waar iedereen in de toekomst zijn wagen moet opladen en wie er opdraait voor de laadkosten of de vergoeding ervan. In veel gevallen is het bos door de bomen niet meer te zien.

Paaltje laden, paaltje betalen?

De onduidelijkheid over wie opdraait voor welke kosten zorgt volgens fiscale specialisten voor wrijving bij de uitvoering van een vlot groen bedrijfswagenbeleid.

Een van de opties voor werkgevers op heden is een forfaitaire vergoeding uit te keren aan werknemers die thuis hun wagen opladen. Net daar knelt het schoentje. De elektriciteit die uit de paal naar de auto vloeit wordt bijgehouden, maar daadwerkelijke kosten van die stroom worden niet bijgehouden.

Het resultaat is een complex kluwen van verschillende energiecontracten van de werkgever en werknemer waaruit bijna onmogelijk af te leiden is hoeveel de terugbetaling nu precies zou moeten bedragen.

De fiscus wil vanzelfsprekend een exacte weerspiegeling van de gemaakte kosten die bij de bedrijfswagen komen kijken. Indien er sprake is van een te hoge vergoeding moet er voordeel alle aard worden betaald en die vergoeding loopt al snel op.

Terugbetaling en het voordeel van alle aard

Als werkgever kan je de elektriciteitskosten integraal terugbetalen zonder dat het voordeel alle aard stijgt. Dat kan op verschillende manieren:

Variabel tarief

Een ietwat complexere manier is om het terugbetalingstarief maandelijks te herzien op basis van de gemiddelde energieprijzen van dat moment.

Vast tarief per KwH

Elektriciteitskosten zijn variabel en net daarom is het onbegonnen werk om per werknemer een terugbetalingstarief te bepalen. Wat wel een mogelijkheid is, is in je e-car policy een tarief tussen 25 en 30 cent vast te leggen.

Laadkosten en de vennootschapsbelasting

Elektriciteitskosten kan je als bedrijf kan je 100% inbrengen in de vennootschapsbelasting. Dat geldt ook voor de laadkosten van de laadpalen bij je medewerkers thuis, maar de btw-terugvordering ligt anders. Een deel van de btw (6%) wordt gezien als privékost en niet als beroepskost.

Thuis

De forfaitaire vergoeding die nu vaak uitbetaald wordt, is bedoeld als tijdelijke optie en extra belastingen kunnen worden vermeden door aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zo moet de thuislaadpaal slim zijn (in staat zijn het gebruik te registreren) en eigendom zijn van de werkgever. Er is dan een keuze uit twee opties.

  • SPLIT BILL
    Scheiding van de laadkosten en het persoonlijk elektriciteitsverbruik.
  • ONKOSTENNOTA
    Je schiet als werknemer zelf de kosten voor en schrijft een maandelijkse onkostennota uit aan je werkgever.

Op verplaatsing

Gebruik een handige laadpas op een laadpunt naar keuze. Laadpalen zijn steeds vaker aanwezig in onze publieke omgeving en in veel gemeentes kan je er ook eentje aanvragen om in je buurt te installeren op de openbare weg.

Daarnaast zijn er ook langs de autosnelwegen al heel wat snellaadpunten en op de bedrijfsparking kan je natuurlijk ook altijd probleemloos laden. Met een laadpas houdt het bedrijf dat de laadpas voorziet alle administratie netjes bij voor jezelf en je werkgever.

Geen zin in hoofdpijn? Contacteer ons met al je vragen.

elektrishe bedrijfswagen