written by
Jeroen Beuls

Wat is het flex mobiliteitsbudget?

mobiliteitsbudget 1 min , November 2, 2023

Het flex mobiliteitsbudget roept bij sommige mensen al eens vragen op, reden te meer dus om het voor jou te verduidelijken. Kort samengevat is het flex mobiliteitsbudget een budget dat toegankelijk is voor alle werknemers om zo duurzame mobiliteit te promoten.

Flex budget is de optie voor werknemers die geen bedrijfswagen kunnen krijgen.
Flex budget is de optie voor werknemers die geen bedrijfswagen kunnen krijgen.

Hoeveel bedraagt het flex mobiliteitsbudget?

Het totaalbedrag van het flex mobiliteitsbudget ligt niet vast. Als werkgever bepaal je dit dus volledig zelf en is er geen minimale of maximale limiet.

Werknemers met een flex mobiliteitsbudget kunnen het bedrag aan alle denkbare mobiliteitsvoordelen besteden. Of dat nu gaat over een fiets, een rolstoel, carwashkosten en onder andere ook parkeerkosten. De toegelaten mogelijkheden bepaal je als werkgever ook volledig zelf. Dat noemen wij nog eens flexibiliteit.

De werknemer zal afhankelijk van de gekozen mobiliteitsvoordelen een Voordeel Alle Aard (VAA) moeten betalen. Bij kosten die voor het openbaar vervoer gemaakt worden zal de werknemer bijvoorbeeld geen VAA moeten betalen, bij de aankoop van een step dan weer wel.

Wat zijn voorbeelden van het flex mobiliteitsbudget?

Tijd voor de praktijk, want we verzamelden enkele heldere voorbeelden van het flex mobiliteitsbudget.

  • Het flex budget wordt aangeboden als salary sacrifice. Een deel van het loon wordt omgezet in een duurzaam flex mobiliteitsbudget. Werknemers gebruiken het budget naar eigen inziens binnen het geschetste kader van de werkgever.
  • Je kan parkeeronkosten bij professionele verplaatsingen terugbetalen. Hier betaalt de werknemer geen VAA op.
  • Openbaar vervoerstickets terugbetalen via een flex budget. Om zo openbaar vervoer te promoten bij de werknemers. Helemaal klimaatbewust!
  • Een flex budget geven aan werknemers die afgelopen jaar beduidend minder kilometers hebben gereden om zo duurzaam mobiliteitsgedrag te promoten.

Het flex mobiliteitsbudget vs. het wettelijk mobiliteitsbudget

Het is belangrijk om het flex mobiliteitsbudget niet te verwarren met het wettelijk mobiliteitsbudget, want dat kent een strikt wettelijk kader. Zo kan het wettelijk mobiliteitsbudget enkel gebruikt worden door personen die (recht op) een bedrijfswagen hebben. Het flex mobiliteitsbudget heeft deze beperking niet en dat maakt het dan ook erg interessant voor arbeiders.

❗ Let op, een groot verschil met het flex mobiliteitsbudget is dat je er geen huisvestingskosten mee kan afbetalen, dit in tegenstelling tot het wettelijk mobiliteitsbudget ❗

Wil je meer weten over het wettelijk mobiliteitsbudget? Je leest er alles over in dit artikel.

mobiliteitsbudget