Het woon-werkverkeer in beweging

Mobility Fundamentals 1 min , May 25, 2020
Foto door Lerone Pieters op Unsplash

Woon-werk is het belangrijkste verplaatsingsmotief naast vrije tijd en boodschappen/diensten. Zo was, in 2016, woon-werk goed voor 19% van al onze verplaatsingen. Hoe gaat de Belg naar het werk en is hij klaar voor verandering? Neem samen met het Mbrella-team een duik in de mobiliteitscijfers van Acerta en FOD Mobiliteit en Vervoer.

Ready?

In het land van woon-werkverkeer is de personenwagen beslist koning. In 2018 kwamen maar liefst 65% van de Belgische werknemers uitsluitend met de wagen naar het werk. Naast de wagen gebruikt 26% geregeld de fiets en slechts 8% het openbaar vervoer. Niet verwonderlijk dat België met een filecrisis zit!

Set.

De wagen is niet langer de one stop shop voor mobiliteit. Drie grote trends zijn het woon-werkverkeer aan het veranderen:

  • We laten onze wagen steeds vaker thuis en kiezen meer voor de fiets en het openbaar vervoer.
  • Er komen steeds meer soorten vervoersmiddelen ter beschikking die we vaak combineren om ons te verplaatsen.
  • 70% van werknemers vindt het belangrijk tot zeer belangrijk vindt om meer controle te krijgen over hun loonpakket.

Kortom, we vragen meer flexibiliteit in ons loonpakket en willen mobiliteit op maat.

Go!

Mobiliteit is duidelijk een veld in beweging. Mensen willen flexibiliteit en personalisatie. Als reactie op die vraag komen er steeds meer initiatieven als het cafetariaplan, het flex income plan en het mobiliteitsbudget. 60% van de werkgevers wil een mobiliteitsbudget aanbieden. Toch twijfelen ze. Waarom? Bij het beheer van een mobiliteitsbudget komt heel wat meer bij kijken dan bij het beheer van een wagenpark. Het is dus wachten op een oplossing hiervoor.

Enter Mbrella! Mbrella wil juist die administratieve last weg halen bij de werkgevers. Zo kunnen meer bedrijven betere mobiliteit aanbieden aan hun werknemers. Happy employees, happy customers.

Heb je zelf vragen over het mobiliteitsbudget of Mbrella? Stuur ons dan zeker een bericht op hello@mbrella.eu.

Cheers,

Team Mbrella

Kerncijfers van de mobiliteit 2018
1 op de 10 combineert auto en fiets voor woon-werkverkeer
6 op de 10 werkgevers bereid mobiliteitsbudget in te voeren

mobiliteit mobiliteitsbudget