Startups, let’s go the extra mile!

Mobility Budget 1 min , February 24, 2021

Wil je, als jong bedrijf, een loonpakket aanbieden dat tegemoet komt aan de noden van je personeel én in lijn ligt met je company values? Say no more, we have all been there! Extra vakantiedagen, warrants, Headspace abonnement,... Allemaal voordelen die graag gegeven zijn. Maar ook graag belast. Welk voordeel krijgt wel de (groene) trofee van beste verloningstechniek? Het mobiliteitsbudget, no doubt!

mobiliteitsbudget

Wat is het mobiliteitsbudget?

In een poging de mobiliteitsknoop in ons land te ontwarren, voerde de federale regering in maart 2019 het mobiliteitsbudget in. Wie (recht op) een bedrijfswagen heeft, kan die inruilen voor een mobiliteitsbudget. Dit budget kan je fiscaalvriendelijk besteden in drie pijlers: (1) een milieuvriendelijke bedrijfswagen, (2) duurzame vervoersmiddelen (zoals fiets of een deelauto) of huisvestingskosten, en/of (3) een uitbetaling in cash.

De grootte van het mobiliteitsbudget komt neer op de kost die de werkgever maakt voor het aanbieden van de bedrijfswagen (leaseprijs, brandstof, verzekering, onderhoud, taksen,...). Voor werkgevers is de invoering van een mobiliteitsbudget dus kostenneutraal. Wie zijn de grote winnaars? De werknemers en ons milieu!

Wat zijn de voordelen voor de werknemers?

Werknemers kunnen volledig vrij kiezen aan welke mobiliteitsopties ze hun budget willen spenderen (punten voor flexibilisering!). Daarnaast resulteert elke keuze onder één van de pijlers in het mobiliteitsbudget in een fiscaal netto voordeel voor de werknemer (punten voor fiscale optimalisatie!). Een voorbeeld: Zo kunnen homeworking werknemers hun huurkosten (of kosten van interesten op hypothecaire leningen) volledig, belastingvrij aanrekenen op het mobiliteitsbudget!

Wat is het doel van de mobiliteitsbudget?

Het mobiliteitsbudget wil dus komaf maken met klassieke salariswagens en alternatieve mobiliteit in de verf zetten.  Het is een stap op de weg van pollution naar solution, and thé road to take om je als jong bedrijf maatschappelijk geëngageerd in de markt te zetten!

Interesse over de invoering van een mobiliteitsbudget? Audrey van Mbrella en Maura van Payflip helpen je met plezier verder! Vraag ook zeker naar de startup package deal ! ;)

mobiliteit budget mobilité