Flexibele mobiliteit: onontbeerlijk in de werkwereld van vandaag

Mobility Budget 2 min , October 5, 2021

De wereld verandert razendsnel. Technologieën die tien jaar geleden revolutionair waren, zijn nu al verouderd. Ook de manier waarop we werken en naar werk kijken ondergaat grote transformaties. Hoe past het mobiliteitsbudget in dat plaatje?

Nu (gedeeltelijk) thuiswerk voor velen een permanent gegeven geworden is, staat de klassieke bedrijfswagen onder druk. Je eigen auto is voor velen niet langer het begeerlijke voordeel dat het ooit was. Wie in de stad woont, veel van thuis werkt, geen rijbewijs bezit (een groeiende groep) of simpelweg niet in aanmerking komt voor een bedrijfswagen, heeft nood aan andere oplossingen om productief en gelukkig werken mogelijk te maken.

Mobiliteitsbudget
Thuiswerk is een blijver en dus moeten werkgevers op zoek naar een alternatief voor de bedrijfswagen

Het mobiliteitsbudget kan een oplossing bieden voor werknemers in die situaties. Maar het is ook meer dan dat: voor bedrijven van alle formaten is het een manier om nu klaar te zijn voor de mobiliteit van morgen, en om duurzame strategieën te implementeren die jarenlang blijven werken, zelfs in een veranderende wereld. Hoe dan? Dat lees je hier.

1. Flexibiliteit, een noodzaak

Het mag duidelijk zijn: wanneer het op mobiliteit aankomt, is flexibiliteit een must. De bedrijfswagen als one-size-fits-all-oplossing heeft afgedaan, maar ook het treinabonnement als alternatief voldoet niet meer. De behoeften van werknemers kunnen dagelijks veranderen afhankelijk van allerlei factoren: klantbezoeken, thuiswerk, het weer, glijdende uren, … Het mobiliteitsbudget zorgt ervoor dat je als werknemer iedere dag de perfecte oplossing kunt bedenken met behulp van een resem mobiliteitsopties, en dat zonder budget te verspillen aan de vervoersmiddelen die je op dat moment niet gebruikt.

2. Competitief talent aantrekken

Voor werkgevers wordt het mobiliteitsbudget steeds meer een manier om getalenteerde werknemers aan te trekken en bij te houden. In een competitieve jobmarkt zijn de voordelen die het mobiliteitsbudget biedt immers een stevige bonus bovenop het loon van je personeel. Waar de bedrijfswagen vroeger deze rol vervulde, komt nu een budget in de plaats dat je als werknemer kan besteden aan groenere wagens, fietsen, deelservices, en zelfs je huur of interest in sommige gevallen. Een erg aantrekkelijke bonus dus.

Bovendien is het mobiliteitsbudget als extralegaal voordeel ook een haalbare kaart voor KMO’s, die vaak niet genoeg koopkracht hebben om voordelig leasewagens aan te bieden. Het wettelijk mobiliteitsbudget biedt een ideaal kader om flexibele mobiliteit mogelijk te maken en getalenteerd personeel aan te trekken, zelfs als kleine organisatie.

3. Oplossingen voor werknemers zonder bedrijfswagen

Het wettelijk mobiliteitsbudget is momenteel alleen beschikbaar voor wie anders in aanmerking komt voor een bedrijfswagen. Maar niets weerhoudt werkgevers ervan om binnen dezelfde filosofie meer flexibele mobiliteitsopties aan te bieden aan werknemers zonder bedrijfswagen. Het platform van Mbrella maakt het perfect mogelijk om beide systemen te combineren binnen je bedrijf.

4. Duurzaamheid cultiveren

Dat het klimaat te lijden heeft onder de manier waarop we ons jarenlang verplaatst hebben, dat staat buiten kijf. Het gevolg: natte zomers, sneeuwloze winters, extreme droogte en hitte, overstromingen, … Bedrijven van alle formaten en in alle industrieën hebben een verantwoordelijkheid om hier collectief iets aan te doen, wat hun eigen toekomst alleen maar ten goede komt. Bovendien is het mobiliteitsbudget als werkgever kostenneutraal in vergelijking met een bedrijfswagen. Een no-brainer dus.

5. Een mobiliteitsbudget, eenvoudiger dan het lijkt

De implementatie van het mobiliteitsbudget kan ingewikkeld of kostelijk lijken, maar dat is het niet. Met Mbrella kan je moeiteloos honderden providers van mobiliteitsdiensten combineren en kan iedere medewerker zijn mobiliteitsbudget eenvoudig beheren. Word je toch afgeschrikt door de vele mogelijkheden of de implicaties voor je bedrijf? Mbrella bekijkt het graag samen met jou om de perfecte oplossing te creëren. Interesse? Contacteer audrey@mbrella.eu.

mobiliteit