Kan het mobiliteitsbudget de salariswagen vervangen?

Mobility Budget 2 min , May 25, 2020
Foto door Alexander Popov op Unsplash

Salariswagens: enkele interessante feiten

Een salariswagen is een bedrijfswagen die een werknemer ook privé gebruikt. Voor een salariswagen betaal je enkel belastingen via een voordeel alle aard (VAA). Dat is goedkoper dan zelf een auto kopen en onderhouden. Ook voor werkgevers is een salariswagen goedkoper dan een equivalente loonsverhoging.

Salariswagens maken slechts 8% uit van het totale personenwagenpark in België. Maar gemid­deld rij­den ze bij­na dubbel zoveel kilo­me­ters als het gemid­delde van alle ingeschreven per­so­n­en­wa­gens. Dat blijkt uit cijfers van FOD Mobiliteit en Vervoer. Zo nemen salariswagens toch 16 % van alle gere­den kilo­me­ters voor hun reken­ing; zomaar 13,5 mil­jard kilometer in 2017. Goed voor een tripje van Pluto naar de zon en terug!

Twee trends springen echter in het oog:

  • Salariswagens leggen gemiddeld steeds minder kilometers af. Toch stijgt het totaal aantal kilometers voor alle Belgische salariswagens omdat er meer mensen een ter beschikking krijgen. En dat terwijl het totaal aantal kilometers voor alle personenwagens licht daalt.
  • Het bedrijfswagenpark vergroent. Steeds meer bedrijven bieden milieuvriendelijke wagens aan en steeds meer werknemers kiezen ervoor.

Staan werknemers open voor alternatieven?

Absoluut! Belgen zijn gehecht aan hun bedrijfswagen. De salariswagen afschaffen zou dus stoten op heel wat verzet. Maar uit een bevraging van Acerta blijkt dat we wel open staan om onze wagen in te wisselen tegen een kleinere wagen mits de juiste compensatie.

Zo is meer dan de helft van de werknemers bereid hun huidige bedrijfswagen in te wisselen voor een kleinere wagen in combinatie met extra loon of vakantiedagen. En één derde van de werknemers zou hun salariswagen inruilen in combinatie met een fiets of een abonnement op het openbaar vervoer.

Mensen willen flexibiliteit. Dat is duidelijk.

Is het mobiliteitsbudget nu een goed alternatief of niet? We zetten alles op een rijtje.

  • Financieel gezien is er geen verschil tussen een salariswagen en een mobiliteitsbudget voor werkgevers. Het is even voordelig!
  • Via het mobiliteitsbudget kunnen werknemers makkelijker gebruik maken van alternatieve vervoersmiddelen. Zo komen er minder auto’s op de weg.
  • Werknemers die toch nood hebben aan een bedrijfswagen kunnen een deel van hun budget spenderen aan een milieuvriendelijke wagen.
  • Alles wat niet wordt gespendeerd aan mobiliteit kunnen werknemers cash terugkrijgen aan een fiscaal voordelig tarief.

Conclusie:

Het mobiliteitsbudget is een goed alternatief voor de salariswagen. Uiteraard is het systeem niet voor iedereen geschikt. Maar voor mensen die snakken naar flexibele mobiliteit op maat zou het nieuwe systeem een voltreffer kunnen zijn.

Het nadeel? Voor werkgevers gaat er nog te veel ingewikkelde administratie mee gepaard. Dat probleem zijn wij bij Mbrella aan het oplossen.

Heb je zelf vragen over het mobiliteitsbudget? Stuur ons dan zeker een bericht op hello@mbrella.eu.

Cheers,

Team Mbrella