Verloning in de 21e eeuw: one size does NOT fit all

Mobility Fundamentals 1 min , May 25, 2020
Foto door Christian Dubovan op Unsplash

Ons loon houdt meer in dan enkel het geld dat aan het eind van de maand op de bankrekening verschijnt. Bovenop het basisloon ontvangen we vaak ook vakantiegeld, extralegale voordelen en premies. Waar vroeger een one size fits all loonpakket volstond, neigen we vandaag steeds meer richting personalisatie.

Extralegale voordelen

Zo goed als elke Belgische werknemer geniet vandaag van één of meerdere extralegale voordelen. Enkele populaire opties zijn: maaltijdcheques, verzekering, ecocheques, … Werkgevers die zulke voordelen kunnen aanbieden trekken meer werknemers aan. Een belangrijk gegeven in de huidige war for talent.

Het probleem is dat de ene werknemer een bedrijfswagen wil terwijl de andere liever meer vakantiedagen heeft. We hebben allemaal verschillende behoeftes die ook in de tijd evolueren. Een werknemer die vandaag ecocheques krijgt, wil binnen drie jaar misschien meer kindergeld. Mensen willen extralegale voordelen à la carte oftewel een cafetariaplan.

Het cafetariaplan

Onder het cafetariaplan kunnen werknemers een deel van hun verloning flexibiliseren. Dit deel kunnen ze zelf besteden aan de voordelen die het best bij hun behoeftes aansluiten. Dat leidt tot een unieke win-win voor werkgever en -nemer. De werknemer krijgt meer inspraak in zijn verloning en de werkgever kan een aantrekkelijk loonpakket aanbieden zonder meerkost.

De bekendste voorbeelden van cafetariaplannen zijn het flex income plan (FIP) van SD Worx en het flex rewards plan van KPMG.

Het mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget volgt in de trend van flexibilisering en individualisering. Ditmaal niet met maaltijdcheques en kinderbijslag maar met deelsteps en speed pedelecs! Werknemers kunnen hun bedrijfswagen inruilen voor een equivalent budget dat ze kunnen spenderen aan de mobiliteit dat best bij hun behoeftes aansluit. Opnieuw een vorm van flexibele verloning.

Loonflexibilisering is één zaak maar het mobiliteitsbudget gaat veel verder. De missie van het mobiliteitsbudget draait in de eerste plaats rond duurzaamheid, CO2-voetafdruk en milieuvriendelijkheid. Het is een stap op de weg van pollution naar solution!

Heb je zelf vragen over het mobiliteitsbudget? Stuur ons dan zeker een bericht op hello@mbrella.eu.

Cheers,

Team Mbrella

mobiliteit