De bedrijfsfiets - daar betaal je geen belastingen op

Mobility Fundamentals 3 min , July 15, 2020

De fiscale voordelen van een bedrijfsfiets op een rij

Het is al een tijdje duidelijk: het fileleed in België heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Vóór de Corona-crisis in alle hevigheid uitbrak, stonden we met z’n allen uren in de file, en niet enkel tijdens de spits. Nu thuiswerken de voorbije maanden de norm werd, zagen we het aantal files per dag drastisch verlagen, en ontdekten velen de voordelen van thuiswerken.

Wanneer we stilaan terugkeren naar ‘het normale leven’, denken we na over hoe we ons de komende tijd zullen verplaatsen. Gaan we opnieuw in de file staan, of kijken we anders naar onze mobiliteit? Ook werkgevers staan stil bij hun huidige mobiliteitsstrategie en zien de fiets aan populariteit winnen.

Eén ding is zeker: de fiets komt als winnaar uit deze crisis. De verkoop van zowel vrijetijds- als bedrijfsfietsen schoot hoogte in. Maar naast een verhoogd welzijn heeft deze laatste ook belangrijke fiscale voordelen.

Twijfel je nog de fiets aan te bieden aan jouw werknemers? Wij zetten alle fiscale voordelen op een rij.

Voor de werkgever 🏢

Vermindering van de directe belastingen

De kosten die je als werkgever maakt voor het ter beschikking stellen van een bedrijfsfiets zijn 100% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat deze wordt gebruikt voor woon-werkverkeer. De aankoop of financiële leasing van een bedrijfsfiets leidt dus tot een vermindering van de vennootschapsbelasting.

Ook alle kosten die gemaakt zijn om het gebruik van de fiets aan te moedigen zijn volledig aftrekbaar. Denk maar aan het onderhoud of de herstellingen van de fiets, de verzekeringen, het installeren van een elektrische laadpaal, en het toekennen van een fietsvergoeding (€ 0,24 per km).

Vermindering van de patronale lasten

Wanneer de werknemer de leasekost draagt, betaal je als werkgever ook minder patronale lasten.

Voor de werknemer 🙎‍♀️

Geen betaling van sociale bijdragen

Wanneer je als werknemer de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer of privé verplaatsingen, dan wordt het voordeel alle aard volledig vrijgesteld. De bedrijfsfiets wordt dus niet beschouwd als loonvoordeel waardoor je geen sociale bijdragen (RSZ) of belastingen betaalt.

Recht op een fietsvergoeding

Naast de fiscaal voordelige bedrijfsfiets kan je ook een fietsvergoeding krijgen. Dit is een vergoeding wanneer je de fiets neemt om naar het werk te gaan. Op deze vergoeding betaal je geen sociale bijdragen. Het maximum werd vastgelegd op €0,24 per km. Ga je daarboven dan moet je deze wel betalen.

Vanaf 1 juli 2020 wordt een verplichte fietsvergoeding ingevoerd van €0,10 per km (max 40 km per dag) voor werknemers die onder het paritair comité 200 vallen.

De btw-aftrek

Over de recht op btw-aftrek werd al heel wat geschreven. De btw kan enkel worden afgetrokken indien de fiets gebruikt wordt voor zuivere beroepsverplaatsingen. Gebruik je de bedrijfsfiets ook voor woon-werkverkeer of privé, dan moet de btw worden betaald.

In de praktijk

Tom woont op 10 km van zijn werk en komt 1 keer per week met de fiets. Omdat Tom zijn bedrijfsfiets gebruikt voor zijn woon-werkverplaatsingen is hij vrijgesteld van het voordeel alle aard. Hij moet daarop dus geen belastingen betalen. Ook krijgt hij maandelijks een fietsvergoeding van €13,44 (€0,24 x (10 km x 2) x 4).

Voor Tom’s werkgever is niet alleen de fiets 100% aftrekbaar van zijn vennootschapsbelasting, maar ook de bijkomende fietsvergoeding.

Het is duidelijk, de fiets blijft aan populariteit winnen. Ook de overheid moedigt het gebruik van de fiets aan door een fiscaal gunstregime te voorzien. Deze voordelen omvatten niet alleen de fiets, maar ook alle onderhouds- en stallingskosten. En ook naar type fiets zijn er geen beperkingen. Werknemers kunnen kiezen uit het grote aanbod van elektrische fietsen, koersfietsen, mountainbikes of speed pedelecs.

Wil je als onderneming graag een bedrijfsfiets aanbieden aan jouw werknemers, maar heb je hierover nog vragen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren en wij helpen je graag verder!

mobiliteit coronavirus