written by
Jeroen Beuls

Wat wijzigt er 1 januari op vlak van mobiliteit?

Mobility Fundamentals 1 min , December 13, 2023

Nieuw jaar, nieuwe regels. Mbrella zet de belangrijkste mobiliteitswijzigingen op een rijtje. Zo ben je helemaal klaar om 2024 voorbereid in te gaan.

Mobiliteitswijzigingen in 2024 op vlak van mobiliteit
Mobiliteitswijzigingen in 2024 op vlak van mobiliteit

Fietsvergoeding stijgt naar 0,35 euro/km!

Vanaf 1 januari 2024 wordt de maximaal toegestane belastingvrije fietsvergoeding verhoogd naar 0,35 euro per kilometer. Er wordt een jaarlijks plafond van 2.500 euro ingevoerd.

Sinds 1 mei 2023 is de fietsvergoeding verplicht. De vergoeding op basis van deze regeling wordt jaarlijks geïndexeerd, maar op basis van een eigen regeling. Dit betekent dus dat werkgevers die hun fietsvergoeding betalen op basis van deze regeling, geen gevolgen ondervinden van deze verhoging.

TCO voor het mobiliteitsbudget

Vanaf 1 januari geldt de nieuwe wet omtrent de berekeningswijze van het mobiliteitsbudget. Enkele belangrijke elementen zijn:

  • Bedrijven die hun TCO's al hebben berekend, mogen deze behouden.
  • Werkgevers hebben de keuze om te kiezen voor een berekening op basis van werkelijke waarden of op basis van forfaitaire waarden.
  • Beide methoden worden berekend aan de hand van een vast (bijv. Leasekosten) en een variabel deel (bijv. Brandstofkosten).
  • De forfaitaire methode wordt ideaal gebruikt voor werknemers die nog geen auto van de zaak hebben of voor werknemers die van baan veranderen.

Meer informatie vind je hier.

Aanpassingen aan de berekening van de solidariteitsbijdrage

  • De berekeningscoëfficiënt voor de CO2-solidariteitsbijdrage is met twee procent geïndexeerd tot 1,5359.
  • De minimum CO2-solidariteitsbijdrage is 31,99 euro per maand.

Vlaamse premie elektrische wagen

Vlamingen hebben recht op een premie bij aankoop van een elektrische wagen met een aankoopprijs van minder dan 40.000 euro (incl. btw). De premie neemt geleidelijk aan af, en kan zo vanaf 2027 niet meer aangevraagd worden. Er wordt namelijk verwacht dat de prijzen van elektrische voertuigen de komende jaren zullen dalen. De premie bedraagt:

  • 2024: €5.000
  • 2025: €4.000
  • 2026: €3.000
  • 2027: €0 euro

Start flexvervoer bij De Lijn

Vanaf 6 januari kan je een flexrit reserveren via de Hoppincentrale. Dat doe je zowel via de app, de website als telefonisch. Het flexvervoer is de vervanger van de belbus en moet de grotere bus- en tramlijnen aanvullen in perifere gebieden. Reserveren is mogelijk vanaf 30 dagen tot 30 minuten voor vertrek.

Belastingsvermindering bij particuliere aankoop van een laadstation

Wanneer je als particulier investeert in een intelligent thuislaadstation, kan je in 2024 nog (slechts) genieten van 15% belastingsvermindering. Het bedrag waarop de belastingsvermindering geldt is bovendien beperkt tot maximaal 1.800 euro, en dit per belastingplichtige. Bij een bidirectioneel laadstation gaat het om een maximumbedrag van 8.000 euro. In beide gevallen mag het thuislaadstation enkel gebruikmaken van groene stroom.

mobiliteit