written by
Stefanie Daenen

Op tafel: een verbeterd mobiliteitsbudget!

mobiliteitsbudget 2 min , April 29, 2021

Regering De Croo kondigde aan dat alle nieuwe bedrijfswagens CO2-neutraal moeten zijn tegen 2026 🚗🌱 en dat het mobiliteitsbudget zal worden verbeterd💰📈. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft nu een voorstel gedaan met de details en de eerste stappen om dit doel te bereiken.

Hieronder een overzicht van wat er op tafel ligt op basis van de eerste echo's van dit wetsvoorstel en van het wetsvoorstel dat vorig jaar werd ingediend door parlementslid Jef Van den Berghe, één van de grondleggers van het mobiliteitsbudget.

Verbeteringen voor het federale mobiliteitsbudget 🛴🚙

  • Verhoging van de toegelaten CO2-uitstoot van bedrijfswagens onder pijler 1 tot 120g/km. De huidige regels laten een CO2-uitstoot van maximaal 95g/km toe. Maar vanaf september 2021 zal de norm voor CO2-uitstoot gebaseerd zijn op de WLTP-norm. Deze norm is strenger dan de NEDC wat de CO2-uitstoot betreft. Daarom stelt de regering voor om het maximum te verhogen.

    🎉 Dit is goed nieuws! Het zou werknemers meer mogelijkheden bieden om een kleinere en milieuvriendelijke auto aan te schaffen onder pijler 1 van het mobiliteitsbudget. In aanmerking komen dan onder meer populaire kleinere auto's zoals Skoda Fabia, Volkswagen Polo, Volkswagen Golf, Seat Ibiza, Ford Fiesta, ...
  • Ook op tafel: de afschaffing van wachttijden. De wachttijd van 36 maanden voor de werkgever en de wachttijd van 12 maanden voor de werknemer zijn echte obstakels voor de massale invoering van het mobiliteitsbudget. De afschaffing ervan zal de kaarten opnieuw schudden en het systeem een echte boost geven!
  • In de lijst van 10 aanbevelingen over het mobiliteitsbudget had Mbrella voorgesteld de mogelijkheden onder pijler 2 uit te breiden, bijvoorbeeld door de terugbetaling van openbaar vervoerabonnementen voor gezinsleden van de begunstigde mogelijk te maken of door meer mogelijkheden te bieden aan fietsgebruikers. Dit was opgenomen in het voorstel van Europarlementslid Jef Van den Berghe en zal wellicht binnenkort worden ingevoerd.
  • Er zouden ook veranderingen komen in de vergoeding van huisvestingskosten. Het geografische criterium dat de werknemer binnen een straal van 5 km van zijn arbeidsplaats moet wonen, zou worden verruimd, en de voorwaarden voor de financiering van een hypotheek zouden worden versoepeld. Dit zal velen blij maken!

Fiscale stimuli voor elektrificatie van de bedrijfswagen💶

  • Benzine-, diesel- of hybride bedrijfsauto's die vanaf 2023 worden aangekocht, zullen een geleidelijk afnemend belastingvoordeel krijgen om in 2028 op nul te eindigen.
  • Benzine-, diesel- of hybride bedrijfsauto's die vanaf 2026 worden aangekocht, zullen helemaal niet meer fiscaal aftrekbaar zijn.
  • Vanaf 2026 zullen alleen CO2-neutrale bedrijfswagens, zoals elektrische voertuigen, het financiële voordeel hebben om 100% aftrekbaar te zijn.
  • Investeringen in oplaadpunten zullen een belastingvermindering van 45% genieten. Dit moet elektrificatie van de bedrijfswagens stimuleren.

Met dit voorstel zijn de eerste concrete stappen gezet in de ambitie van de overheid om de bedrijfsmobiliteit te vergroenen. Het mobiliteitsbudget zal hierin de beste bondgenoot zijn.

Let wel, dit is nog een wetsvoorstel. Het moet worden goedgekeurd door de regering en en door het parlement voordat het kan worden uitgevoerd. Maar we kunnen er zeker van zijn dat dit binnenkort zal gebeuren!

Ben jij klaar voor de rit? Vul nu onze mobiliteitssurvey in en ontdek alle opties in ons gratis rapport over flexibele mobiliteit! 📕

mobiliteit elektrishe bedrijfswagen mobiliteitsbudget