written by
Jeroen Beuls

Hoe ga je mobiliteitsgewijs op reis?

Stories 2 min , August 16, 2023

Op reis gaan is altijd een beetje een avontuur. Voor dat je vertrekt moet je je vaak dan ook enkele vragen stellen. De twee belangrijkste zijn: Waar wil ik naartoe? en, Hoe geraak ik er? Beide vragen beïnvloeden elkaar, zo is het moeilijk om met de auto naar bijvoorbeeld Caïro te gaan. Toch kiezen we te snel, zonder na te denken, voor het vliegtuig en de auto. Zo behaalde men in Frankrijk op zaterdag 29 juli 2023 net geen filerecord. Kan het niet anders oftewel kan het niet duurzamer? Enkele Mbrellians delen hoe ze hun mobiliteitsbudget gebruiken om op reis te gaan.

Duurzaam op reis betekent vaak met de trein op reis

Anne-Cécile is gaan bikepacken in Slovenië en Oostenrijk. Ze koos voor een 16 uur durende Flixbus rit om tot haar startpunt te geraken. In ruil hiervoor ondervond ze de volgende voordelen:
🍀 Milieubewust: De bus nemen, om de planeet verder te helpen!
💰 Budgetvriendelijk: Geld besparen om meer activiteiten te kunnen doen in Oostenrijk!
🚲 Geen fietsdemontage: Onze fietsen worden meegenomen zonder gedoe!
📖 Leesparadijs: Als groot leesfanaat komen die 16 uur goed van pas!

Hieronder vind je een vergelijking van de Co2-emissie, de tijd en de prijs voor enkele transportmodi voor de verplaatsing van Anne-Cécile. Ze betaalde de busverplaatsing met haar mobiliteitsbudget. Haar busticket kocht ze online via haar Mbrella Pay betaalkaart.

Mobiliteitsvergelijking voor een verplaatsing naar Oostenrijk
Vergelijking van de Co2 emissies, de tijd en de prijs om naar de startlocatie te gaan van de bikepacking reis.

Jeroen ging met het openbaar vervoer door Noord-Europa met als eindbestemming Riga. Hiervoor gebruikte hij zijn mobiliteitsbudget. De kosten van het openbaar vervoer kreeg hij zo netto terugbetaald van zijn werkgever. Jeroen gebruikte de trein en de bus om van stad naar stad te gaan, waardoor het veel duurzamer is dan met de auto. Eveneens kom je altijd centraal in de stad aan, en moet je niet opzoek gaan naar een parkeerplaats.

De openbaar vervoertickets waren een halfjaar op voorhand geboekt wat zowel zijn voor- als nadelen had, aldus Jeroen. Het belangrijkste voordeel is dat de tickets dan goedkoper zijn, waardoor je zeker niet meer betaald dan als je met de auto zou gaan. Het belangrijkste nadeel is dat er enkele reiswijzigingen waren doorgevoerd doorheen de tijd. Hierdoor kon hij de geplande reisweg niet meer volledig volgen. Als reiziger moet je in dit geval zeker een bepaalde flexibiliteit en oplossingsgerichtheid hebben.

Jannie ging eind vorig jaar naar Parijs, ook zij gebruikte haar mobiliteitsbudget om haar Thalys te boeken naar Parijs. Ze gebruikt haar mobiliteitsbudget voornamelijk voor haar huur, maar in december besloot ze om met een deel van haar resterend mobiliteitsbudget nog naar Parijs te gaan. In Parijs gebruikte ze haar Mbrella Pay betaalkaart om snel en eenvoudig metro tickets in Parijs te betalen.

Hoe ga je dus wijs op reis? Dit hangt natuurlijk af van veel factoren. Eén ding is zeker. Het wettelijk mobiliteitsbudget verduurzaamt niet alleen het woon-werkverkeer van jouw werknemers, maar zorgt er ook voor dat je werknemers hun reisplannen anders plannen en verduurzamen. Je hebt dus als bedrijf niet alleen een positieve duurzame invloed op de dagelijkse pendel, maar ook op de privéreizen -en verplaatsingen van je werknemers. Werknemers die minder overtuigd zijn van het openbaar vervoer, kunnen ook hun mobiliteitsbudget nuttig gebruiken op reis. Zo kan je voor dertig dagen een wagen huren of kan je taxiritten betalen met het mobiliteitsbudget.

mobiliteitsbudget