Mobiliteit van morgen aan de hand van 3 trends

Mobility Fundamentals 2 min , May 25, 2020
Photo by Andrew Roberts on Unsplash

1. E-mobiliteit

Kijk naar het straatbeeld en je bent direct getuige van de elektrische mobiliteitsrevolutie die aan de gang is.

Nochtans is de elektrische tendens niets nieuws onder de zon. Het spoorverkeer zette de stap van diesel naar stroom al in het begin van de 20e eeuw. Daarvoor was zware infrastructuur nodig. De huidige vooruitgang in batterijen is ervoor aan het zorgen dat ook andere voertuigen de shift naar elektrisch kunnen maken.

Vandaag draait het allemaal rond privé vervoer. De personenwagen, de fiets, de motorfiets,… allemaal profiteren ze van de technologische vooruitgang. Elektrische auto’s zijn al lang niet meer een merkwaardigheid in het straatbeeld. In 2019 was de bestverkochte auto van het jaar zelfs een elektrische auto. Ook elektrische fietsen worden meer en meer de standaard. Niet alleen voor privé maar vooral ook voor het woon-werkverkeer.

Wat zijn de nieuwe elektrische voertuigen van morgen? Dat zijn de zware voertuigen: bussen, vrachtwagens, … De Lijn kijkt momenteel richting hybride. Zo zullen alle bussen van De Lijn hybride zijn tegen 2025. Maar ze kijken ook verder. Zo wordt er op dit moment in sommige steden geëxperimenteerd met volledig elektrische bussen. Op vlak van vrachtwagens hebben Volvo en Tesla hebben al elektrische concepttrucks voorgesteld. En hoewel het niet voor de nabije toekomst is, zijn er zelfs in het luchtverkeer plannen om elektrisch te gaan. We zijn dus nog lang niet uitgepraat over e-mobility!

2. Deelmobiliteit

Deelmobiliteit wordt meer en meer een volwaardige tak van mobiliteit. Het concept wint jaar na jaar aan populariteit. Daardoor komen er ook steeds meer spelers die deelmobiliteit aanbieden en krijgen we een steeds groter en vollediger aanbod.

Het opspringen van deelmobiliteit is een symptoom van een nieuwe manier van denken. Willen mensen een wagen bezitten of een wagen gebruiken? Met andere woorden, is mobiliteit een Product of een Service?

3. Last-mile mobiliteit

Openbaar vervoer is een belangrijke tool in het aanpakken van de Belgische mobiliteitscrisis. Het probleem met openbaar vervoer is dat je niet woont in een treinstation en niet werkt in een bushalte. Er is altijd een kleine afstand die je zelf moet overbruggen aan het begin en eind van je reis. Dit probleem wordt omschreven door de term: last-mile. Ook buiten het openbaar vervoer doet de last-mile zich voor. In steden kan je vaak niet parkeren vlak bij je bestemming bijvoorbeeld.

Als reactie op de last-mile is er een trend naar kleine draagbare mobiliteit. Denk maar aan plooifietsen, one-wheels, scooters, skateboards, … Deze hippe vervoersmiddelen zijn aanvullend bovenop de bestaande mobiliteit. Zo creëren we voor onszelf een volledig en flexibel mobiliteitspakket dat start aan onze voordeur en eindigt aan onze bestemming.

Cheers,

Team Mbrella

mobiliteit